Följ Great Place to Work® Sverige

​Det är inte tanken som räknas - Gästblogg av Daniel Gelin, Alito People

Blogginlägg   •   Nov 21, 2018 12:36 CET

”Jag kör på väg med tre filer. Många bilar i mittfilen. Övertygade om att de är rätt placerade. Ingen reflektion om position. Ser inte åt sidan. Inte bakåt. Knappt framåt. Smartphone framför näsan.

Oundviklig tanke: Sammanfattar mittfilspositionen livet för dessa personer?”

Jag inledde ett inlägg på LinkedIn med dessa rader, men valde att aldrig släppa iväg det. Det riskerade att bli negativt laddat, kände jag. Jag är född till optimist. Men jag har inte kunnat släppa tanken, så jag förlänger den i det här inlägget istället. Hoppas att du väljer att läsa vidare.

Min utgångspunkt är inte negativ. Den är ren, delvis förundrad och väldigt nyfiken snarare än någonting annat. Har vi blivit sämre på att reflektera? Bry oss om andra. Tänka ett steg längre för att göra det enklare för någon annan. Helt utan motkrav.

Den fantastiska Michael Saliba tog ett aktivt beslut att avsätta ett år av sitt liv för att ägna sig åt välgörenhetsarbete. Resultatet? Han ligger bakom att närmare 400 personer mellan jobb nu istället har anställning. Ingen kan göra allt, men alla kan göra något. Det är Michael ett levande bevis på. Michael, I love you.

Samtidig händelse: Jag och ett tiotal personer står i en nedåtgående rulltrappa i Liljeholmsgallerian. Kvinnan längst fram kliver av trappan och tvärstannar. Jag och tio personer brakar rakt in i kvinnan och varandra. Kvinnan vandrar vidare utan kommentar. Till synes knappt medveten om händelsen.

Läkaren och författaren Stefan Einhorn har byggt en stor del av sitt personliga varumärke på att prata om konsten att vara snäll, och bevisar det med hjälp av vetenskapliga studier. Han fastslår också att ”det vi gör för andra gör vi också för oss själva”. Du tjänar på att på ett äkta och positivt sätt vara bussig mot andra. Min tolkning är att det kräver reflektion och omtanke. Att ofta, ja kanske till och med alltid tänka på att det finns andra i din omgivning än du själv. Att tänka på att du inte är en huvudperson, och alla andra är statister. Att inte stanna i rulltrappan.

Jag pratar dagligen med människor som funderar över sin karriär. De är många till antalet, och de som funderar varierar väldigt i omfattning. Men jag ser en tydlig trend:

1) Antingen är du ung (en Millenial, om vi ska envisas med begreppet), ska välja karriärinriktning och vill att din arbetsgivare är en förlängning av dina egna värderingar,

2) Du har kommit en bit in i karriären, tjänat en del pengar, gjort en hierarkisk resa. Börjat fundera om detta är vad du ska göra resten av karriären. Du har kommit till en punkt där ”det är dags att göra en samhällsinsats, en insats för miljön, en insats för ungdomar” etc.

Att som arbetsgivare ställa sig frågan vad ni faktiskt gör för andra kan utifrån dessa trender vara helt avgörande för om du ses som en attraktiv arbetsgivare eller inte. Om du gör din soul searching och tänker till hur individen och/eller samhället på något sätt gagnas av det ni producerar, säljer eller utvecklar så har du en stor del av ditt viktiga Employer Branding-arbete på plats. Om du lyckas sätta ord på det och även visa det i handling, vill säga. Helt ute är att enbart prata siffror, KPI:er och framgång i form av resultat. Om du däremot kompletterar bilden av ert företag genom att visa upp ert samhällsengagemang; hur ni engagerar er i utbildning, hur ni i ett tidigt stadie väcker intresset för teknik/farmakologi/ekonomi, vad ni gör för att förbättra livet för människorna på äldreboenden, så kommer garanterat fler att attraheras av er som arbetsgivare.

Ert högre syfte med din verksamhet har aldrig haft större betydelse. Att vara en schysst spelare på en tuff marknad kan inte vara mer trendigt. En trend som jag till 100 % hoppas är ihållande. Att kunna rekrytera människor som fullt ut stöttar era värderingar och er kultur blir avgörande för er framtida business. Särskilt med vetskapen om att Business 2 Business inte längre existerar. Idag är det People 2 People som regerar. Men mer om det i en framtida krönika.

Snällhet, omtanke och reflektion – välkomna! Ni blir våra viktigaste medarbetare.

Med sol,

Daniel 

Om Daniel Gelin
Genom sitt eget bolag Alito People hjälper Daniel i sitt nuvarande uppdrag ett av Sveriges starkaste varumärken – Apoteket AB – med deras varumärkeskommunikation som

DANIEL PORTRAeTTarbetsgivare, deras Employer Brand. I uppdraget har Daniel hjälpt Apoteket att utveckla sitt Employer Value Proposition (EVP), satt en strategisk års- och aktivitetsplan för att nå Apotekets målsättningar, samt fört in fler digitala arbetssätt inom HR. Daniel har lång erfarenhet av Employer Branding-frågor, bland annat från revisions- och konsultbolaget Grant Thornton samt lastbilstillverkaren Scania.

Alito People sattes till världen genom passionen för och mixen av Employer Branding, search & headhunting och rekrytering. Alla områden gränsar över i varandra på ett finurligt sätt. Ett mycket starkt nätverk, expertisen inom sociala medier och stor erfarenhet av samtliga områden gör Alito People till en stark spelare när du behöver hitta kompetens som tar ditt företag till nästa nivå. Sluta leta – börja hitta, som Daniel brukar sammanfatta det. Alito People’s rekryteringsinriktning är positioner från mellanchef upp till ledningsnivå.

Kommentarer (0)

Lägg till kommentar

Kommentera

Genom att skicka din kommentar accepterar du att dina personuppgifter behandlas i enlighet med Mynewsdesks Integritetspolicy.