Följ Great Place to Work® Sverige

​Hur ska företag och organisationer arbeta för att bidra till minskad psykisk ohälsa?

Nyhet   •   Jul 02, 2018 12:12 CEST

Tove Griffin, Great Place to Work®, Almedalen 2018

Arrangör: FEI Företagsekonomiska Institutet, Civilekonomerna

Även om sjuktalen går ner fortsätter de psykiatriska diagnoserna att öka, vad beror detta på?

Great Place to Work® deltog idag i ett seminarium arrangerat av FEI- Företagsekonomiska Institutet tillsammans med Civilekonomerna om psykisk ohälsa kopplat till arbetslivet.

”Psykiatriska diagnoser är den största gruppen av pågående sjukfall bland både män och kvinnor och ökar kraftigt bland unga vuxna. Vad beror detta på? Hur kan arbetsgivare motverka detta? … Har chefer tillräckligt med kompetens i frågan?” är några av frågorna som FEI ställer inför dagen.

När Great Place to Work® undersöker läget i Sverige anser 45% av medarbetare att de har en psykiskt och känslomässigt hälsosam arbetsplats. Att bara drygt hälften av människor upplever att de har goda förutsättningar gällande detta visar att det finns mycket att göra inom detta område. Både när det gäller företagens intresse att arbeta med fokus på detta frågor, men även att arbeta förebyggande med ledarskap och medarbetare.

Men ansvaret att påbörja arbetet att skapa en psykiskt och känslomässigt hälsosam arbetsplats ligger ansvaret i kärnan i organisationen, ledarna. Man kan inte förvänta sig att detta drivs av medarbetarna själva som en slags gräsrotsrörelse.

Ställer vi orimliga krav? Behöver vi utbilda chefer?

”Ja, vi ser fortfarande att det allra vanligaste ”organisatoriska dilemmat” är att man inte har en förståelse att man behöver rusta sina ledare. Ofta befordras individer till en ledarskapsroll utan att de får de grundläggande kompetens att leda.” säger Maria Grudén.

Men, man kan även arbete med ”peer-to-peer ” i detta område, om man arbetar strategiskt med att skapa goda relationer på arbetsplats bygger man även upp ett socialt nätverk som kan verka som stöd för individer. Men det ersätter inte det ansvar som företaget har.

Medverkande:

Lee Wermelin, Förbundsordförande, Civilekonomerna

Johan Waara, Leg. organisationspsykolog

Rosaline Marbinah, Ordförande, LSU- Sveriges Ungdomsorganisationer

Maria Grudén, VD, Great place to work

Mattias Lundberg, Moderator

Kommentarer (0)

Lägg till kommentar

Kommentera

Genom att skicka din kommentar accepterar du att dina personuppgifter behandlas i enlighet med Mynewsdesks Integritetspolicy.