Följ Great Place to Work® Sverige

Mänskliga faktorn - den viktigaste resursen och största risken i framtidens arbetsliv ?

Nyhet   •   Jul 04, 2018 13:22 CEST

Tove Griffin, Great Place to Work®, Almedalen 2018

Sveriges Psykologförbund och Nationella föreningen för arbets- och organisationspsykologer bjöd in till seminarium kring samhällsfrågan; De önskade och oönskade resultat vi ser i våra organisationer och samhälle idag genereras av mänskliga beteenden. På plats var Maria Grudén, VD, Great Place to Work Sverige tillsammans med specialister inom arbets- och organisationspsykologi och modererat av Nishtemann Hosseini.

Förändringar ställer nya krav

I en värld som ständigt och snabbt förändras ställs nya krav på ledare och medarbetare. Att hantera mängder av information, att fatta nya beslut, att förhålla sig till osäkerhet och att i högre grad än tidigare kommunicera och samarbete. Detta höga tempo ställer och nya krav på ledares förmåga att leda, att få gruppen att hantera arbetsbelastning eller stress och känna meningsfullhet. Men det ställer också nya krav på organisationen som måste överleva och samtidigt vara konkurrenskraftig.

Människan är anpassningsbar

Människan är väldigt anpassningsbar men det finns begränsningar. Ibland händer det att man utvecklar lösningar, system eller organisationsstrukturer som skapar onödig mental belastning. Det blir problem när man inte tar hänsyn till de grundläggande, som t.ex. hur människans hjärna fungerar. Lösningar som identifieras och implementeras får inte bli förenklade, reaktiva och på fel nivå för då kan de istället leda till ohälsa, onödig arbetsbelastning, konflikter eller till och med stora kostnader för uteblivna, små eller oönskade effekter. Som person är man olika rustad och detta kan förebyggas, men som organisation behöver man också vara rustad för förändringar som sker.

Att utveckla arbetsmiljön och kulturen blir allt mer viktigt

Maria Grudén lyfter frågan kring den kultur som utvecklas på arbetsplatsen som en viktig parameter att arbeta med. En arbetsplatskultur existerar varken man vill eller inte, så det är mycket viktigt att en organisation är med och styr mot vilken kultur man vill etablera.

När det sker en hög grad av förändring är det viktigt att det finns något att ”hålla sig i” som t.ex. ledarskapet, visionen, kulturen eller den övergripande strategin.Att börja utveckla och stärka arbetsmiljön blir ett viktigt att arbeta med och där blir det tydligt att många organisationer har större behov än andra och kräver att man till högre grad behöver göra ansatser. 

Kultur, värderingar eller principer kan bli en grundstomme att förhålla sig till inom en organisation, men även den grad av tillit som finns inom arbetsgruppen. Man kan hantera mycket tillsammans om det finns något som man gemensamt organiserar sig kring.

Medverkande:

  • Maria Grudén, VD, Great Place to Work Sverige
  • Carl Åborg, fil.dr. och docent i psykologi
  • Sara Henrysson Eidvall, specialist i arbets- och organisationspsykologi
  • Gabriella Grusell, ordförande, nationella föreningen för Arbets- och Organisationspsykologer
  • Joakim Jansson, Grundare & Digital Transformation Enabler, DigJourney
  • Nishtemann Hosseini, moderator

Kommentarer (0)

Lägg till kommentar

Kommentera

Genom att skicka din kommentar accepterar du att dina personuppgifter behandlas i enlighet med Mynewsdesks Integritetspolicy.